GEBELİK DÖNEMİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Yeterli ve dengeli beslenmek, her besinden yararlanarak, ve bu her besinden yeterli oranda (miktar olarak) tüketerek bunu bir yaşam şekline dönüştürmek demektir. Dolayısıyla tüm besin ihtiyaçlarının arttığı gebelik döneminde de sadece sizin ihtiyaçlarınız değil bebeğin ihtiyaçlarının da olduğunu göz önünde bulundurarak yeterli ve dengeli beslenmeniz gerekmektedir.
Gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağladığı yararlar aşağıda ki gibidir;
1)
Anne kendi ihtiyaçlarını giderir.
2)
Anne vücudunda ki besin depolarını doldurur.
3)
Bebek büyüme ve gelişmesi için gerekli olan vitamin ve mineralleri alır.
4)
Anne emzirme için gerekli olan süt depolarını doldurur.
Tüm bunlar için gebelik döneminde beslenme ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken genel öneriler vardır. Bunlar kişinin beslenme durumuna göre, yaşam standartlarına göre, gebelik öncesi kilosuna göre, kullandığı ilaçlara göre değişkenlik gösterebilir. Bunun için bir beslenme uzmanından yararlanarak günlük planlanacak beslenme tedavisinin enerji ihtiyacı belirlenmelidir.
GEBELİK DÖNEMİNDE SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN GENEL ÖNERİLER
Bu dönemde demir eksikliği (kansızlık) yaşanmaması için demir içeren besinlerden yeterli miktarda alınmalıdır. (et, tavuk, balık, kuru meyveler, kurubaklagiller, pekmez, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar…)
Folik asit alımı özellikle gebeliğin ilk 4 haftasında büyük önem taşımaktadır. Çünkü eksiklinde bebekte omurga açıklığı (spinabifida) oluşabilir. Bu sebeple folik asitin en iyi kaynaklarından olan koyu yeşil yapraklı sebzelere, yeşil mercimek, barbunya gibi kurubaklağillere, meyvelere, tam tahıllı ekmeklere, yağlı tohumlara diyette yer verilmelidir.
Kalsiyum alımı gebelik döneminde çok önemli olan bir mineraldir. Bu sebeple çok iyi kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurt, peynir, kefir, tahin, susam, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi besinler yeterli düzeyde alınmalıdır.
Omega 3 alımı bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir. Bunun için haftada 2 kez balık tüketimi, ceviz tüketimi, keten tohumu, chia, kanola yağı gibi omega 3 kaynakları tüketebileceğiniz şekilde diyette düzenlenmelidir.
Posa alımı kabızlık oluşmaması için önemlidir. Bunun için meyveleri kabuğuyla birlikte tüketmek, salataları mümkün olduğunca her öğünde tüketmek, kurubaklagil, tam tahıllı ekmekler gibi lif içeren besinlere yer vermek, gerektiğinde kuru meyvelerden yararlanmak çok önemlidir.
Bol su tüketimi ise vücudun halsiz kalmaması için, bağırsakların çalışması, idrar yolarının iltihaplanmaması için. Bebeğin ihtiyaçları için önemlidir. Bu nedenle günde en az 2,5 litre su içmeyi kendinize hedef koyun.
Doktorunuzun yasaklamadığı sürece ufak yürüyüşler yaparak daha dinç ve sağlıklı olmanızı sağlayın
DYT. MÜJDE SEVİNDİ FADILOĞLU
Hizmetlerimiz;
gaziantep de kişiye özel diyetler,
gaziantep de zayıflama diyetleri,
gaziantep de enteral beslenme,
gaziantep de parentaral beslenme,
gaziantep de sporcu beslenmesi uzmanları,
gaziantep de gebelik ve emziklilik de beslenme,
gaziantep de diyabet diyet listesi hazırlayanlar,
gaziantep de diyet menüsü planlama,
gaziantep de sporcu beslemesi uzmanları,
gaziantep de obezite ve kilo kontrol yönetimi,
gaziantep de online diyet hizmeti verenler,
gaziantep de okul çağı beslenmesi,
gaziantep de kilo alamama durumlarında beslenme tedavisi,
gaziantep de en çok tercih edilen diyetisyen,
gaziantep de kilo koruma programları,
gaziantep de zayıflama diyetleri,
gaziantep de uzman diyetisyen hizmetleri,
gaziantep de gebelik öncesi kilo kontrol yönetimi,
gaziantep de emzirme döneminde beslenme,
gaziantep de hipertansiyon ve beslenme